SZUNDIKID

Kedves „Nemalvóbabák” Szülei!

2018-ban született meg a kisfiam. A világ legcsodálatosabb teremtménye   és   sírós, nemalvós, hasfájós fajta. Tapasztalt gyermekorvos létem ellenére csecsemőkora kihívás és egyben lehetőség volt a családunknak arra, hogy a babaalvás medicina mélységeiben is elmerüljek. Sajnos Magyarországon ez még elég gyermekcipőben járó tudomány, maroknyi hiteles babaaltatási tanácsadó ugyan létezik, ám az Atlanti-Óceánon túl a gyermekkor alvása egy komoly szakterület, képzési lehetőségekkel (itt nem a sleep coach-okra gondolok), több évtizedes tapasztalattal bíró szakemberek osztják meg tudásukat és képzett babaaltatási szaktanácsadók hada áll készenlétben a bajbajutott nemalvó családok megsegítésére. Talán ezért is az altatási tréning kifejezés az amerikai kontinensen majd minden szülő számára ismeretes, mondhatni alapdolog.

A rendszeres minőségi alvás fontossága véleményem szerint nem kap elég hangsúlyt addig, amíg az ember el nem veszti, de lehet sajnos még akkor sem, csak ha már valaki beteg is lesz a rendszertelen, vagy nemalvás következtében. Személyes érintettségemnél fogva gyermekorvosként nyomban beléptem az Nemzetközi Gyermekkori Alvási Társaság (International Pediatric Sleep Association – IPSA) és a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság tagjai közé, mely utóbbi egyelőre felnőttkori alvászavarok fókuszú. A nemzetközi fronton, különösen az észak-amerikai kontinensen praktizáló szaktekintélyeknek (Jodi A Mindell, Judith A. Owens, Lisa J Meltzer, Stephen H. Sheldon) az tudományos tanítását szívtam magamba, továbbá a legfrissebb tudományos közlemények, ajánlások adta tudást építettem be a saját életünkbe. Első tesztalanyom saját kisfiam volt, majd a család barátainak gyermekei. Leírhatatlan jó érzés volt mindenkinek az életén könnyíteni az alvástudósok instrukciói alapján.  Ez működik! Ezért eldöntöttem, hogy SzundiKID életre kel.

Blog bejegyzések formájában kalauzollak el Titeket a baba/gyermekalvás világába.

Amennyiben egyedi kérdések van, online konzultáció formájában állok a rendelkezésedre.

A konzultáció jelenleg szünetel!

Dr. Garan Dia

SzundiKID Blog bejegyzések

Mennyit kellene aludnia a babámnak?


Ez az egyik leggyakoribb kérdése a friss szülőnek. Ám nemcsak a babakorban, hanem később is fontos a pihentető, kiegyensúlyozott alvás az egészséges, harmonikus idegrendszeri fejlődéshez és a felejthetetlen móka-kacagáshoz. Mennyit alszik a Tiéd?

Tovább

Itt az ideje változtatni! De hogyan?


Gondoltátok volna azt, hogy körülbelül minden 3. családban gyermekkori alvászavarral “kínlódnak”? Egy tanulmány ezt sugallja, amelyben a csecsemő és gyermekkori-serdülőkori alvászavarokat 25-40 % (!)-ra becsülik az Egyesült Államokban (2010 Mindell és Owens, Mindell 2005). Feltételezhetően az elmúlt 10 évben ez nem csökkent, inkább a növekedés a valószínűbb.

Tovább

5 egyszerű tipp az egészséges alvási szokások kialakításához


Ezek az alvási szokások elsőre katonásnak és szigorúnak tűnhetnek, különösen olyanok számára, akiknél nem áll, vagy állt fel gyermekkori alvási probléma, altatási nehézség. Én erre azt szoktam mondani, nem is nekik íródott a javaslat, hanem olyanok számára, akiknél

Tovább

Mit jelent az alvás regresszió?


Tipikusan úgy ismerhető fel, hogy az addig jól alvó baba, hirtelen “elromlik”, vagyis nehezen alszik el és /vagy éjjelente elkezd gyakrabban felébredni, elutasítja a napközbeni szundikat.

Tovább

Beszélnünk kell róla: hogyan bírjátok Ti sírós, nehezen alvó babák szülei?


„Hajnal 2, felébredt már megint, de hiszen 1-kor aludt vissza. Sír, éber, hát most fél 4-ig tuti nem alszunk, már ismerem. Miközben telik az idő, altatom, nézem a plafont és arra gondolok: én miért ezt kaptam? Biztos én vagyok a hibás, mert nem vagyok vattacukor kiegyensúlyozott Mami... ezért alszik rosszul, miattam.”

Tovább

A szabályok és a korlátok hogyan segítenek az elalvásban?


A korlátszabás szemlétete kiemelkedően fontos a 2-6 éves nyiladozó értelmű gyermekeink esti lefektetésénél is, mint ahogyan a mindennapi életben bármikor. Már csecsemőkorban is a napi rutin és az esti rituálé bevezetése is biztonságot ad a babának, tudja mikor mi fog következtetni, stabilitást ad és nem utolsósorban számos jövőbeli viselkedési problémától kíméljük meg mindannyiunkat, ha vannak szabályaink.

Tovább