Az első 1 év alvásának jellemzői

Mitől függ, hogy mi várható el “alvásügyben” egy babától?  Az életkorától függ legjobban, de számos egyéb tényezőtől is. Például az “önnyugtató” képességétől, ami általában 10-12 hetes korban kezd kialakulni, vagy nem… Ugyanis nem mindegyik csecsemőnek megy ez olyan jól elsőre.

Például éretlen idegrendszerű csecsemők esetén határozottan gyenge lehet az önnyugtatás képességének elsajátítása. Az alvás az első egy évben hihetetlenül változik, fejlődik. Ezt nagyban befolyásolja az intenzív fejlődési lépcsők egyéb területeken: a látása elképesztő módon fejlődik a fénylátástól kezdve a térlátásig, kéz-szem koordinációig, nagymozgások kialakulásával a primitív reflexeket fokozatosan felváltják az akaratlagos, a test megtartását célzó reflexek, és a testméretek sem nőnek ilyen iramban semmikor máskor. 6 hónapos korára duplázza, 12 hónapos korára háromszorozza a születési súlyát.

Az alvási mintázat és az alvási szokások az élet első 20 évében dinamikusan változnak, külső és belső faktorok alakítják.

Első élethét: függetlenül attól, hogy 3 óránkénti szabályozott vagy igény szerinti táplálásban részesíted gyermeked, az első héten a nap 2/3-át alvó állapotban fogja tölteni, de nem ám egyszerre (ezért mondják nehéznek ezt a kezdeti időszakot), hanem sok ciklusban. Az alvásuk REM fázissal indul és sok REM-jük van egyedi módon, ez 2-3 hetes kor körül változik, és innentől már NREM-mel indulnak ők is és az életkor haladtával csökken a REM fázisok aránya. Azért kel fel sokszor a baba ( ha nincsen szervi megbetegedése), mert ekkor az ébredést az éhesség indukálja főként.  Ekkor 1-2 órát lehet ébren. Anyatejesek többször ébredhetnek, mint a tápszert kapók, mert előbbit hamarabb emésztik. Nahát, az én gyermekemnél fordítva volt, még ébreszteni is kellett a picit szoptatás közben, mert bealudt és nem ette volna meg a kellő mennyiséget, hogy ne sárguljon be. Na később megbosszulta az oly sok felébresztést… visszaadta rendesen!

Második élethét – 4-5 hónapos kor:  Kifejlődik lassan a cirkadián ritmus, és az alvás úgymond “megszilárdul”, ekkor már fokozatosan akár 4 órát is képes a baba egyhúzomban lealudni éjjel és kialakulnak a nappali szundik. Ez az első alvásfejlődési mérföldkő. 3 hónapos korig nem várható el, hogy “átaludja az éjszakát” (ez tudományosan amúgy azt jelenti, hogy éjféltől hajnal 5-ig egyhúzomban alszik a baba, nem ám este 8-tól reggel 7-ig). Ezt a babák 50-80%-a eléri 9 hónapos korára). 4-5 hetes kortól a hasfájás, vagy reflux (minden 4. baba) nehezíti leggyakrabban az alvásokat, sokszor a bélrendszer “érése” az egészséges flóra kolonizációja eltart 3 hónapos korig. “Haladóknál” viszont 6 hónapos korig is, a hozzátáplálás elkezdéséig eltart a hasfájósság, a refluxot pedig sokszor csak a felállás és így a függőleges lét oldja meg. Van, hogy segít a hozzátáplálás megkezdése a hasfájósságon, de sose felejtsük, a nehezen alvó babákat az egyensúlyból nemcsak a hasfájás, pukizavar billentheti ki, hanem bármi, sajnos… Így jobb, ha az egyensúly megtartását erősítő változtatásokat kezdünk, de erről később.

2 hónapos korban már elég fejlett az alvásszabályozás ahhoz, hogy elkezdjük vezetni a szülőt és a csecsemőt az “önnyugtatás”-os altatás felé, vagyis amikor el lehet kezdeni megtanítani a babának, hogyan aludjon el segítség nélkül: félálomban, de ne mélyálomban tegyük le aludni (nem muszáj, csak érdemes). Ahogyan korábban írtam, ez igen nagy kihívás éretlen idegrendszerű csecsemőknél, akiknek számos asszisztancia szükséges az elalváshoz, alvás előtti ellazuláshoz, de próbálni mindig érdemes.

4-5 hónapos korban újabb alvásfejlődési mérföldkőhöz érünk sőt a fogak is ilyenkor kezdik el először tolnyi nyomni csiklandozni feszíteni az ínyt és a mozgásban is nagy fejlődés indul, ez a forgás….sokan ekkor csatlakoznak be a Nem alszik a baba, mit rontottam el? című anyuka csoportokba. De ahol gördülékeny a dolog, ott éjjel már 7-8 órát is tud aludni a baba egyben (ők vannak kevesebben). A nappali alvások száma attól függ, milyen a baba saját ritmusa: vannak A Napocska csoportba tartozó rövideket alvók: 4-5x 30-45 perc plussz 1,5 -2 óra ébrenlét, és vannak A Holdacska csoportban a hosszabban alvók, 3x 1,5-2 óra alvás és 2-2,5 óra ébrenlét. Ugyanakkor figyelni kell mindig a picibaba viselkedését, hogy vidáman és kipihenten viselkedik-e ébren. Ha igen, akkor nincs mit változtatni ezen a ritmuson, akkor van baj, ha pl. A Holdacska csoportba tartozó valami miatt – pl. fogzási kínlódás – Napocskaként kezd aludni, nyilván ő nyűgös és fáradt, nehezen kezelhető lesz egy 30-perces szundi után. Tehát a legfőbb üzenet az altatási gondokkal küzdőknek, hogyan kezdjék el a változtatást: amellett, hogy figyeled, mit csinál a babád és rögzíted az alvási naplóban az alvások idejét, azt is rögzíteni kell, hogy emellett milyen a baba viselkedése ébren.

6-9 hónapos kor: javulni szokott a helyzet a legtöbbször, de széles a paletta. Hiszen van itt minden: növekedési ugrás, mozgásfejlődés: kúszás, v mászás, majd felülés is, indul a hozzátáplálás és a fogzás is. Egy olyan kisbaba, akinek nagyobb segítségre van szüksége a szüleitől az elalváshoz, ezen lépcsőfokok megugrása  még nagyobb kihívás elé állítja a család-csapatot. A másik véglet, ahol képes a baba 10-12 órát aludni éjjel, nappal meg 2-3 alvás szokott lenni zömében 1-1,5 órásak, de ez inkább a kisebbség. Az éjjeli 2-3x rövid ébredés teljesen normális ekkor. Ebben az életkorban ha nehezen alszik a baba, akkor legtöbbször a fogzás és a mozgásfejlődés (felül, kúszni, mászni kezd) viseli meg, akár óránként felkelhet sírva. Gondoljunk csak bele, ekkor jön rá, hogy van a vízszintesen kívül más nézőpont is, változik így a látás és érzékelés is. A kis teste szüntelenül, még éjjel is gyakorolni akarja az új mozgásformákat.

1 éves kor körül:  ekkor már 2, lassan 1 nappali alvás lesz a jellemző, ami 2 órás általában, az éjszakai ébredések ritkulnak (1-2), vagy rövidebbek lesznek. Ideális esetben. Ekkor a mozgásfejlődésben a felállás, a függőleges nézőpont az újdonság és lassan a járás is megkezdődik. Mozgásfejlődési mérföldkőhöz érés esetén a stabilan alvó gyerekeknél is van néhány nehezebb nap, de náluk ez átmeneti. A  tartósan nem(jól)alvó gyerekeknél jellemző, hogy ha okot kell keresni a nemalvásra, akkor mindig találunk, sajnos.. így nem az ok mengszüntetése lesz az, ami eredényre visz.

A leggyakoribb nem organikus alvászavar egyéves kor alatt az éjjeli többszörös ébredés, vagy éjjeli hosszabb ébrenlétek. Ezek csökkentése a legtöbbször komplex feladat, ahogyan minden gyermek más és más, minden altatási szokás változtatás egyénre szabott kell legyen.

Nyugodtabb éjszakákat kívánva: Dr.Garan Dia