Kezdjük el megismerni az alvás óceánját 1.

„Mi még csak tengerparton játszó gyermekek vagyunk, míg az alvás nagy óceánja felfedezetlen előttünk fekszik.” Sokat nem változott a helyzet Sir Isaac Newton (1643–1727) híres mondata óta, noha az alvástudomány folyamatosan fejlődik és újabb és újabb információkat tudhatunk meg az alvásról. Mit tudunk?

Noha az alvásgyógyászat nem fiatal tudomány, mégis a gyermekek alvásával viszonylag nemrégen kezdtek el komolyabban foglalkozni. A gyermekkori alvásgyógyászati társaságok a 2000-es évek után alakultak, noha előtte 30 évvel is voltak már nagyon hasznos megfigyelések, feljegyzések, kutatások. Ugyanakkor világos, hogy 50 év hosszú idő, a világ és a benne élő emberek mások 2020-ban, mint 1970-ben. Nyilván a kisbabák is mások, miért lennének ugyanolyanok?  Sokszor hallható napjaink nagyszüleitől, ahogy az altatással küzdő gyereküknek mondják: “Fiam, te nem voltál ilyen.” Persze, hogy nem.

Azt gondolom egyre érzékenyebbek vagyunk és jobban kell óvnunk az integritásunkat, koncentrációnkat az információ áradatban. A helyes, pihentető alvás megtanulása is egy fontos feladatunk mindannyiunknak, még fontosabb feladat megtanítani gyermekeinknek, akik még gyorsabb világban lesznek felnőttek.

Visszatárve az évszámokhoz, 2005-ben rendezték az első gyermekkori alvásgyógyász konferenciát, majd 2006-ban az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia (American Academy of Sleep Medicine) első szakmai irányelvei megjelennek a gyermekkori alvászavarok viselkedési terápiájával kapcsolatban. Dr. Lisa Meltzer, Dr. Valerie Crabtree, Jodi A. Mindell alvás kutatók, világhírű altatás oktatók, akik tanítása számos blog bejegyzésem alapja is lesz.

Mi az alvás?

Fekszünk csukott szemmel, így mondaná el egy óvodás, de végülis ez a rövid lényeg. A jó alvás a lelke mindennek: növekedés, tanulás, fejlődés, viselkedés, lelki stabilitás. Sokszor mondjuk, a megfelelő minőségű alvás a fizikai és lelki jólét egyik alappillére.

 

Arra, hogy miért alszunk, kismillió teória létezik, például alhatunk azért, hogy az anyagcsere lelassulása révén pihentessük szerveinket, vagy azért, hogy fejlődjön az agyunk, vagy az evolúciós magyarázat szerint, ha halottnak tetetjük magunkat, az megvéd az éjszakai ragadozók ellen, de elképzelhetjük azt is, hogy a nappal végére a testünk egyenlő egy játszószobával, ahol a halom legó szétszórva mindenfelé fennakadást okozna, ha ott maradna, de éjjel a “jótündér” a helyérepakolja ezeket, rendszerezi, és reggelre újra minden csillog-villog, lehet szétpakolni újra. Mintha valaki helyettünk csinálná, de nem mi magunk szortírozunk valójában. Ha van rá elég időnk, akkor azza kelünk, hogy minden a helyén, de ha nincs elég idő, akkor bizony jópár legóra ráléphetünk, ami bizony kellemetlenséget, sírást okozhat.  Pont ez van a gyerekekkel is, ha nem elég az alvás, akkor bármi lehet legó darab a földön…

Biztos hallottatok már a REM (rapid eye movement) és NREM (nonrapid eye movement) alvási szakaszokról… (ezekről bővebben az alvás óceánja 3 bjegyzésben olvashatsz). Egy alvási ciklus egy REM és NREM fázist tartalmaz.

A csecsemők alvási ciklusa 40-50 perc között van átlagban. Ez ahogyan növekszik, 5-6 éves korra már majdnem eléri a felnőttkori 90-110 percet. Vagyis egy csecsemőnél 6-7 ilyen ciklus zajlik le egy éjszakai alvás során, míg egy felnőttnél normál esetben 4-5. Bizony, és egy újszülöttnél, ahol nincsenek még nappalok éjszakák rendszere, ott még cifrább a helyzeted, hiszen Neked, akinek egy alvási ciklusa 90-110 perc, nos szerencsétlen esetben lehet, hogy nem tudsz végig aludni 1 egész alvási ciklust egyhúzomban, hiszen van úgy, hogy 2-3 óra egyben alvásért “ölnitudnál” és remegsz a fáradtságtól. Tudomásom szerint titkos szolgálatok egyik kedvenc vallatóeszköze is, hogy “áldozatukat” nem hagyják aludni.  Szóval nem vicc, a kialvatlanság nyomora.

 Meddig életképes az ember alvás nélkül?….

Egy fix napot nem lehet meghatározni. A Guiness Rekordot Randy Gardner nevű 17 éves amerikai férfi tartja, 11 napot és 25 percet húzott ki egyfolytában, alvás nélkül. Pár nap után koncentrációs problémák, emlékezetzavarok és hallucinációk jelentkeztek, végül utólag semmilyen maradandó mentális károsodást nem diagnosztizáltak nála. Mázlija volt…de anekdoták szerint egy kínai férfi a próbálkozás 11. napján belehalt a kísérletezésbe.  Létezik egy “Fatális familiáris insomnia” nevű ritka prion betegség, amely már 6 hónap alatt halálhoz vezethet (https://rarediseases.info.nih.gov/).

Nyilvánvaló, hogy  már 1-2-3 nap nemalvás alatt is sorra dőlnek ki a szabályozó funkcióink, hibásodik a vezérlőközpont, így irányítás nélkül “nem sokáig tud a repülőnk ütközés nélkül a levegőben maradni”.

Miért érdemes ismerni az alvási ciklust?

Itt jön a lényeg, hogy minden ciklus után rövid időre megébredünk. A test pár mp-ig monitorozza a környezetet, hogy minden oké-e, pl. nem kell-e a húgyhólyagodnak pisilnie, vagy az egyik izmod éppen elmacskásodott és nem kell-e átfordulni a másik oldalra stb. Ha minden rendben, akkor iszonyú gyors álombazuhanás jön. Nem is emlékszel rá, jó esetben egyik ciklus utáni megébredésre sem, folyamatosnak tűnik az alvásod, de nem az!  Ha viszont valami diszkomfort van, pl. egy csecsemőnél egy lufi has, beszorult puki, vagy egy mocorgó ínyt csiklandozó fogacska már pont elég, nna akkor, ha ő érzékeny és az efféle külső ingerek mondhatni nagyon felhúzzák, kibillentik az egyensúlyából, sőt mindig is a te segítségeddel aludt el, ekkor jön az éjszakai 6-7X, extrém esetben 10 feletti felkelés. Itt nincs álombavisszazuhanás, nem bizony…jól ismerem ezt a fajtát higgyétek el. 🙂

Kezdetben nekem nagyon hasznos volt, mert tudtam hol jár a gyerek alvása, és azt is kitapasztaltam, hogy nappali szundik alkalmával 1 alvási ciklus alatt nem piheni ki magát eléggé. Ez nem mindenkinél van így, aki egy alvási ciklusnyi időt alszik és utána kipihent, az hamarabb el fog fáradni, mint aki egyben több időt tud aludni. Az 1 ciklusos szundizó mindig eggyel többször fog nappal aludni, mint a hosszabban durmoló társai, és később áll át a napi egyszeri alvásra, de ha ez neki így jó, vagyis boldog kipihent nyugodt baba az ébrentöltött órákban, akkor ez így van jól. De ha nem, akkor érdemes változtatni.

Én már lesben álltam a kisfiam alvási ciklusa végén (értsd: nappali alvásoknál) nagyjából az első 1 évben biztos. Bár behúzhatott volna a csőbe (sokakkal meg is tette) azzal, hogy kinyitja a szemét és úgy tűnik éber, és már veszem is fel, peluscsere, hangos jóreggelttel esélyt sem adok a visszaalvásnak. De én mindig megpróbáltam max 10 percig visszasusogni, vagy ringatni. Persze volt, amikor nem sikerült…de sokszor igen és utána 2-3 alvási ciklus lehúzása után nagyon vidáman kelt fel és ez vált be.

Ha szereted tudni vagy biztonságot ad, hogy mit miért és hogyan változtatunk egy alvástréning során, akkor javaslom, hogy olvasd el a következő 3-4 témát is, amik az alapok. A bejegyzéseket lelki támasznak  is szánom, mert nem hagy egyedül a problémáddal, sőt segít megérteni, mi zajlik a háttérben. Arra kérlek, olvasd tovább a bejegyzéseket, ha elhatároztad, hogy változtatni akarsz, mert ez az alaptudás hozzá fog járulni a sikereidhez is és magyarázattal is szolgál a kérdéseidre.

Minden gyerek más, de alvási ciklusa mindenkinek van. Az alvásmintázat megismerése alapja az egyénre szabott alvási szokások megváltoztatásának.